Menu

Dobedo. Veerkracht stimuleren door kunst en creativiteit

Leven is een kunst. Leven kan je leren. Dobedo geeft kinderen meer mentale weerbaarheid door hen te leren nadenken over hun eigen emoties, dromen, talenten en onzekerheden. De creatieve dialoog wordt gestimuleerd met behulp van kunstvormen als beeld, tekst, beweging en muziek.
Griet Dupont, kinder- en jeugdpsychiater legde de basis voor de Dobedo-academie. Dobedo staat voor DO to BEcome you and DO what is important for you to fulfil your dreams. Samen met gevierd schrijver en theatermaker Peter Verhelst schreef ze een kinderboek “De reis van Dobedo en van de arend met hoogtevrees.” Het is een ode aan de verbeelding, een verhaal over liefde, magie en fantasie. Het verhaal combineert metaforen uit eeuwenoude verhalen met de nieuwste inzichten uit de ontwikkelingspsychologie van het jonge kind. Het boek vormt de rode draad binnen de Dobedo-Academie.
Kinderen vinden het vaak moeilijk om hun gedachten en gevoelens goed te communiceren. Artistieke expressie helpt daarbij enorm. Dobedo is een effectief programma en reële hulp bij verdere ontwikkeling van kind. M biedt een museale context aan als ‘leerplek’ voor kunsteducatie. In de eerste plaats voor de leerlingen, maar ook voor leerkrachten en ouders. 
Zelfvertrouwen en ontdekking via artistieke expressie
 
Dobedo is een antwoord op een reële sociale nood in deze onzekere tijden. De nood aan zelfvertrouwen is groot. Dobedo is een programma waarbij kinderen een avontuur ondernemen om hun eigen innerlijke kracht en uniek potentieel te ontdekken. De kinderen gaan zelf creatief aan de slag met muziek, dans, circus, theater, fine art, beeldende kunst of andere expressievormen. Zo start de echte zoektocht: Wie ben ik? Wat is mijn verhaal? Wat zijn mijn dromen?
Samen bouwen aan een Dobedo-huis
 
Tijdens het schooljaar 2018 - 2019 gaat M-Museum Leuven van start met de Dobedo-academie waarin workshops rond veerkracht voor scholen getest en opgezet worden. Hieraan is ook een onderzoeksluik gekoppeld, die de impact van de workshops in kaart zal brengen.
 
M wil verder bouwen aan de veerkracht van kinderen door een duurzame en vitale samenwerking te realiseren met scholen, ouders en zorgverstrekkers. Daarom willen we de vleugel voor workshops en ateliers ombouwen tot een heus Dobedo-huis. Hier krijgen de Dobedo-academie en het avonturen-atelier met workshops hun vaste stek.
Ga je mee op avontuur?
 
Dobedo is een avontuur op zoek naar wie je bent. Op zoek naar onszelf en onze dromen, naar wie we zijn en wat we willen worden. Er leeft een positief verlangen bij ieder kind om zichzelf te leren kennen en te ontplooien. Help jij ook mee de veerkracht van kinderen te stimuleren door kunst en creativiteit?
 
Dankzij jouw gift kunnen we de mentale ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen versterken met kunst en creativiteit We zoeken middelen voor de inrichting en aankleding van het Dobedo-huis, begeleiding van de Dobedo-academie met psychologen en het onderzoeksluik om de impact te meten.

Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Goed nieuws met betrekking tot je gift: door de bijzondere tijden rond de coronavoorzorgsmaatregelen heeft de regering besloten om voor 2020 de fiscale aftrekbaarheid van 45% naar 60% te verhogen. Dit geldt trouwens voor alle giften sinds januari 2020.

M Leuven werkt samen met de Koning Boudewijnstichting voor het ontvangen van de giften en de daarbij horende fiscale attesten. Je wordt daarom doorverwezen naar een pagina van de Koning Boudewijnstichting voor het doen van jouw donatie.

Ik doe nu een online gift
Manuele overschrijving en nalatenschap

Wil je jouw steun over een heel jaar spreiden? Dan kan je M of één van de projecten maandelijks ondersteunen. Dat kan makkelijk via een maandelijkse opdracht op het rekeningnummer BE19 7360 3770 7712. Vergeet niet om de gestructureerde mededeling te vermelden.

Hieronder vind je ze nog even op een rijtje.

  • M-LIFE: ***015/1250/00236***
  • Educatieve projecten van M: ***015/1250/00438***
  • Regionale kunstenaars: ***015/1250/00741***
  • M-collectie: ***015/1250/00337***
Manuele overschrijving en nalatenschap
Privacybeleid