Menu

M en Mater Dei bouwen een Pop-up museum

Kunst verbindt. Beeld, dans, drama en muziek zijn universele talen die kinderen de mogelijkheid geven om zich uit te drukken en elkaar te ontmoeten. Daarom heeft M met de steun van de Koningin Paolastichting en het M-Life fonds een langdurige samenwerking opgezet met de Leuvense basisschool Mater Dei.
De leerlingen van Mater Dei Leuven komen voor een groot deel uit kwetsbare gezinnen. Kunsteducatie is voor de school één van de belangrijkste pijlers in hun opvoedingsproject. Binnen de samenwerking met M volgen de leerlingen onder andere creatieve ateliers en opleidingen tot museumgids of brengen ze een bezoek aan ons depot. De leerlingen krijgen daarnaast de unieke kans om onder begeleiding van een echte kunstenaar hun eigen kunstwerk te realiseren.

M verbindt schoolkinderen met hun wijk
Dit educatieve project stopt trouwens niet aan de school- of museummuren. In mei 2018 resulteerde de samenwerking tussen Mater Dei en M in een pop-up kunstenparcours door en voor kinderen, dat op dit moment doorheen Leuven kronkelt. Op die manier creëert het project een band tussen de school en haar omgeving.
Voor dat kunstenparcours maakten veertig leerlingen van Mater Dei samen met fotografe Evy Raes foto’s van inspirerende plaatsen in Leuven. Die beelden dienden als basis voor 12 unieke kunstwerken die later werden herwerkt naar 10 stoepstickers. Bij elke sticker hoort bovendien een filmpje waarin de leerlingen over hun project vertellen. Een opdrachtenboekje loodst bezoekers langs het parcours, dat nog t.e.m. 15 juni te bezoeken is.
De Museumjuf
Juf Conny geeft les in het derde leerjaar in Mater Dei. Ze werkt elke week één dag vanuit het museum, wat haar de bijnaam ‘de Museumjuf’ opleverde. Ze zag haar leerlingen groeien doorheen het project: “Kinderen op deze leeftijd zijn als een spons. Alle informatie die je hun aanreikt, nemen ze op. Sommigen waren aan de start van dit project heel verlegen. Vandaag vertellen ze vol trots over hun kunstwerk.”

“Tijdens het bezoek aan het depot konden ze bij wijze van spreken de kunstwerken bijna aanraken, het enthousiasme droop ervan af. Deze ervaringen buiten het klaslokaal zijn cruciaal voor hun groei en ontwikkeling. Ze scheppen blijvende herinneringen.”
Doe een gift
M-Life verzamelde al € 10.000 dankzij inzamelacties door de leerlingen zelf en de stichting For a Better Life, een modeshow georganiseerd door Kiwanis Artemis Leuven en individuele giften van mensen die het project een warm hart toedragen. 

Een heel mooi bedrag, maar aangezien het project zeker nog tot 2021 loopt, zijn we nog steeds op zoek naar nieuwe middelen voor komende projecten. In 2019 bouwen M en Mater Dei namelijk verder aan hun pop-upmuseum. Kinderen, leerkrachten, kunstenaars en buurtbewoners zullen opnieuw de handen in elkaar slaan om het project nog meer gedragenheid en zichtbaarheid te geven in hun stad.
Wil jij ook bijdragen om deze samenwerking verder uit te bouwen en zo de leefwereld van kinderen te verrijken aan de hand van kunst en cultuur? Bekijk dan via onderstaande link de verschillende mogelijkheden en kies zelf hoe jij een verschil wil maken.

                                                                                                                                               Foto's: © Andy Merregaert

Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Goed nieuws met betrekking tot je gift: door de bijzondere tijden rond de coronavoorzorgsmaatregelen heeft de regering besloten om voor 2020 de fiscale aftrekbaarheid van 45% naar 60% te verhogen. Dit geldt trouwens voor alle giften sinds januari 2020.

M Leuven werkt samen met de Koning Boudewijnstichting voor het ontvangen van de giften en de daarbij horende fiscale attesten. Je wordt daarom doorverwezen naar een pagina van de Koning Boudewijnstichting voor het doen van jouw donatie.

Ik doe nu een online gift
Manuele overschrijving en nalatenschap

Wil je jouw steun over een heel jaar spreiden? Dan kan je M of één van de projecten maandelijks ondersteunen. Dat kan makkelijk via een maandelijkse opdracht op het rekeningnummer BE19 7360 3770 7712. Vergeet niet om de gestructureerde mededeling te vermelden.

Hieronder vind je ze nog even op een rijtje.

  • M-LIFE: ***015/1250/00236***
  • Educatieve projecten van M: ***015/1250/00438***
  • Regionale kunstenaars: ***015/1250/00741***
  • M-collectie: ***015/1250/00337***
Manuele overschrijving en nalatenschap
Privacybeleid