Menu

Kunst is van iedereen

Kunst is van* iedereen

Koop je eigen stukje en steun opkomende kunstenaars

*en vóór

Doe een gift en toon samen met ons dat we onze opkomende kunstenaars niet willen loslaten.

€ 20 is goed, maar € 40 nog beter. Waarom? Wel, omdat je giften vanaf € 40 van je belastingen kan aftrekken. Dit jaar zijn zulke giften zelfs 45 procent aftrekbaar. Dat betekent dat je van die € 40 maar € 22 uit je eigen zak betaalt. En zo winnen we allebei. Wat denk je? (maar hey, met € 20 zijn we ook keiblij, hé)

Goeie karma komt jouw richting uit. Wist je trouwens dat je giften vanaf € 40 van je belastingen kan aftrekken? Dit jaar zijn zulke giften zelfs 45 procent aftrekbaar. Dat betekent dat je van die € 40 maar € 22 uit je eigen zak betaalt.

Dikke merci! Wist je trouwens dat je giften vanaf € 40 van je belastingen kan aftrekken? Dit jaar zijn zulke giften zelfs 45 procent aftrekbaar. Hier komt dus nog een heel deel terug van naar jou. En goeie karma, veel goeie karma.

Giften vanaf € 40 zijn belasting aftrekbaar. Dit jaar zijn zulke giften zelfs 45 procent aftrekbaar.

Ik wil steunen

M Leuven werkt samen met de Koning Boudewijnstichting voor het ontvangen van de giften en de daarbij horende fiscale attesten.

Meer weten? Manuele overschrijving en nalatenschap

Wil je M of een van onze projecten maandelijks steunen? Dat kan via een domiciliëring op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 op naam van de Koning Boudewijnstichting. Vergeet niet om de gestructureerde mededeling te vermelden.

Hieronder vind je ze nog even op een rijtje.

  • Steun M-LIFE als fonds: ***015/1250/00236***
  • Steun educatieve projecten van M: ***015/1250/00438***
  • Steun regionale kunstenaars: ***015/1250/00741***
  • Steun de M-collectie: ***015/1250/00337***
Manuele overschrijving en nalatenschap

Kunst is van iedereen

De afgelopen periode heeft voor ons twee dingen duidelijk gemaakt.

Eén:

kunst is een essentieel onderdeel van onze samenleving.

Twee:

daarvoor hebben we kunstenaars nodig, en – belangrijker nog – zij ons.

Daarom investeert M samen met stad Leuven en Cera € 100 000 in het werk van opkomend talent. De werken komen in de collectie hedendaagse kunst van M terecht. Op die manier kan M ervoor zorgen dat de werken in de best mogelijke omstandigheden bewaard en getoond kunnen worden.

De kunst- en cultuursector - die ons allemaal zo aanbelangt - krijgt het momenteel hard te verduren en kan alle steun goed gebruiken. Daarom willen we ook jou de kans geven om stukjes kunst* te kopen en samen met ons opkomend talent toekomst te bieden. Het doel? € 10 000 extra om - samen met Stad Leuven, Cera en M - kunst te garanderen voor iedereen.

PS In maart organiseert M een toonmoment waar je kan zien waartoe je hebt bijgedragen. Spannend, ook voor ons, want het is nog even afwachten voor we weten wie we allemaal gaan kunnen helpen. Geen zorgen, we houden je op de hoogte via m-life.be.

*Geen echte stukjes natuurlijk, je wordt emotioneel eigenaar. Stad Leuven wordt de effectieve eigenaar van de werken die we samen met jou kopen.

Vertel me meer
“Blijf niet langs de zijlijn verlamd toekijken, maar geef onze kunstenaars perspectief. Laat onze bloeiende voedingsbodem niet verschralen.”
Lees het volledige opiniestuk

Kiezen welke kunstenaars we willen ondersteunen en welke werken we aankopen, dat laten we graag aan vier experten over. Twee daarvan zijn verbonden aan M Leuven, de andere twee komen van buitenaf. We stellen ze even aan je voor.

Hicham Khalidi

Hicham Khalidi is directeur van ‘Van Eyck’, meervoudig instituut voor beeldende kunst, ontwerp en reflectie in Maastricht. Eerder was hij al associate curator van Lafayette Anticipations in Parijs, hoofd tentoonstellingen in STUK (Leuven) en directeur en artistiek leider van TAG (Den Haag). Als curator werkte Khalidi voor de groepstentoonstelling ACT II van de Sharjah Biënnale in Beiroet (2017), de Sydney Biënnale (2016) en was hij hoofdcurator van de Marrakech Biënnale (2014).

Eva Wittocx

Eva Wittocx is senior curator hedendaagse kunst bij M Leuven. Eerder werkte ze onder andere voor STUK (Leuven) en S.M.A.K. (Gent) als curator. Daarnaast is ze curator en medeoprichter van het live arts festival Playground, dat M jaarlijks samen met STUK organiseert. In 2017 vertegenwoordigde Eva België op de Biënnale van Venetië met kunstenaar Dirk Braeckman.

Louis-Philippe Van Eeckhoutte

Louis-Philippe Van Eeckhoutte is een onafhankelijk curator gevestigd in Brussel. Begin 2010 was hij actief in New York, waar hij werkte voor Greenspon Gallery, David Zwirner Gallery en het Swiss Institute. Van 2010 tot 2018 was hij gallery director bij Office Baroque in Brussel. In 2018 was hij artistiek directeur van het Brussels Gallery Weekend en curator van de eerste editie van Generation Brussels. Hij is eveneens oprichter en redacteur van de online interviewreeks Drawing Room Play.

Valerie Verhack

Valerie Verhack is sinds 2013 curator bij M Leuven. Tot 2019 maakte ze deel uit van Le Salon, een onlineplatform met als focus de Brusselse hedendaagse kunstscène dat recent een anthologie publiceerde in een boek. In 2011-2012 coördineerde ze de Vanhaerents Art Collection in Brussel. Vanuit een interesse in zowel hedendaagse kunst als de historische avant-garde, was ze curator in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel (2009-2011).

FAQ

Alright, opkomende kunstenaars steunen. Hoe gaan we dat precies doen?

Alright, opkomende kunstenaars steunen. Hoe gaan we dat precies doen? We gaan dus allemaal samen werken van Belgische kunstenaars kopen, maar dat deel was waarschijnlijk al duidelijk. De werken komen in de collecties van Cera en de Stad Leuven terecht, beheerd door M. Op die manier kan M ervoor zorgen dat de werken in de best mogelijke omstandigheden bewaard en getoond kunnen worden. Onze partners Stad Leuven en Cera maken daar samen € 100 000 voor vrij. We zijn aanvullend nog op zoek naar nog een € 10 000. En dat is waar we jullie nodig hebben.

Waarom is dat allemaal zo belangrijk?

Wel, hierom: zonder kunst geen instellingen, tentoonstellingen, kunstwerken of voorstellingen. Ze geven ruimte aan verbeelding, helpen ons met hun alternatieve blik om perspectief te zien en geven, in het bijzonder in onze huidige context van onzekerheid en eenzaamheid. Hun meerstemmigheid vormt de kunstactualiteit én de kunst die we morgen en overmorgen in onze kunstinstellingen willen tonen. Hun veelheid is essentieel, dus ook voor de kunstliefhebber en museumbezoeker. Lees er meer over in het opiniestuk van Eva Wittocx, curator Hedendaagse Kunst bij M.

En wat is mijn aandeel daarin?

’t Is met vrije gift: hoe meer hoe liever, maar alles is goed. Nee, serieus, we zijn blij met elke gift, hoe klein ook. Als we je toch een tip mogen geven: giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je op een gift van € 40 maar een goeie € 22 euro uit je eigen zak betaalt. En een goed gevoel dat jij er mee voor zorgt dat de kunstenaars zuurstof én een platform krijgen. Van een win-win gesproken. Wat denk je? Een gift doe je via de pagina van de Koning Boudewijnstichting.

En weten we al wat we gaan kopen?

Goeie vraag. De volledige selectie kennen we pas in maart. Maar als schenker houden we je op de hoogte van de aankopen via e-mail als je je inschrijft op de nieuwsbrief van M-LIFE . Maar wat we wel al kunnen meegeven, is waar we onze keuze op baseren. Die vind je bij de vraag hieronder.

Maar, we kopen toch niet eender wat?

Uiteraard niet. We kiezen op basis van een paar weloverwogen criteria. We gaan voor opkomende kunstenaars die een band met België hebben. Aangezien de actie vanuit M vertrekt, is een zekere aansluiting bij onze hedendaagsekunstwerking ook niet onbelangrijk. Verder proberen we te zorgen voor een diverse selectie, zowel que disciplines, media als kunstenaarsprofielen. We hebben het over opkomend talent. Daarmee bedoelen we niet ‘starters’, maar kunstenaars die al een zeker traject hebben afgelegd, maar nog niet heel bekend zijn bij het grote publiek.

Ah zo, en wie kiest die werken dan?

Vier experten. Twee daarvan zijn de curatoren Hedendaagse Kunst in M: Eva Wittocx en Valerie Verhack. De andere twee komen van buiten M. Hicham Khalidi (directeur Jan Van Eyckacademie Maastricht) en Louis-Philippe Van Eeckhoutte (freelance curator en adviseur, Brussel). Benieuwd wie die experten zijn en waarom zij mogen kiezen? Leer ze hier beter kennen.

Krijgen we die kunstwerken dan ook eens te zien?

Van maart tot september 2021 zijn de aangekochte kunstwerken te zien in een zaal van M. Eens we exacte data kennen, hoor je dat van ons. Geen zorgen, we houden je op de hoogte als je je inschrijft op de nieuwsbrief van M-LIFE..

Kan ik dat van mijn belastingen aftrekken?

Ja! Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je op een gift van € 40 maar een goeie € 22 uit je eigen zak betaalt. Valt dat efkes mee, hé. We zorgen via de Koning Boudewijnstichting ook voor een fiscaal attest. Wat denk je?

Als ik wil betalen, kom ik uit op een pagina van de Koning Boudewijnstichting. Is dat normaal?

Da’s normaal. M Leuven werkt samen met de Koning Boudewijnstichting voor het ontvangen van de giften en de daarbij horende fiscale attesten. Daarom word je doorverwezen naar een pagina van de Koning Boudewijnstichting om je gekozen bedrag te doneren.

Wat was dat van mede-eigenaar worden?

Als je een gift doet, word je emotioneel mede-eigenaar van de kunst die we kopen. Wie wordt dan de echte eigenaar? Wel, de kunstwerken die we verwerven via crowdfunding, komen in de collectie van stad Leuven terecht en worden beheerd door M Leuven. De werken die we kopen met de enveloppe van 50 000 euro die Cera en stad Leuven elk ter beschikking stellen, komen respectievelijk in de Cera-collectie en de collectie van de stad Leuven terecht. En ook die worden beide beheerd door M.

Ik wil graag opkomende kunstenaars steunen en hun werk in de zalen van M brengen.
Privacybeleid
Bedankt

15.310 keer bedankt

In december startte M Leuven met de crowdfundingcampagne ‘Kunst is van iedereen’ om samen met het publiek opkomende kunstenaars te steunen. We verzamelden maar liefst 15.310 euro. Dankjewel. Dit is geweldig.

Nog even geduld

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de lijst van kunstwerken en kunstenaars. De finale lijst delen we met jou in maart. Spannend!

De werken zijn vanaf 2.04.2021 te bekijken in M Leuven.

Dit project komt tot stand met de steun van Cera, de stad Leuven en M-LIFE, het fonds van M beheerd door de Koning Boudewijnstichting.